Kleine vos op vlinderstruik
© Fotograaf: HarryH
Op vrijdag 11 juli start de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan van 11 tot en met 13 juli meedoen. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd de atalanta het meest gezien, maar ook dagpauwoog en klein koolwitje zijn dit jaar kanshebber.
De Vlinderstichting organiseert iedere zomer een tuinvlindertelling. Dankzij deze jaarlijkse telling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp en dan met name in de tuinen. Die informatie is belangrijk, want dagvlinders reageren snel op veranderingen in het milieu en op klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat deze nog beter beschermd kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn.
Er is altijd een afwisseling van betere en mindere jaren, vaak veroorzaakt door weersomstandigheden. Maar over de afgelopen 35 jaar, waarin er structurele tellingen zijn, zijn de pieken minder hoog worden en de dalen dieper. Afgelopen jaar was het aantal vlinders het laagste sinds 1990. Wat wordt het dit jaar? En hoe staat het ervoor in de tuinen van Nederland? Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin (en op het balkon) direct doorgeven via Tuintelling.nl.
De oorzaken van de achteruitgang zijn een combinatie van ons intensieve landgebruik en klimaatverandering. Dat zijn grote problemen, maar op kleinere schaal kunnen we zelf wel degelijk iets betekenen voor de vlinders. Maak de tuin nog aantrekkelijker voor vlinders en te genieten van de kleurrijke bezoekers! Kies voor inheemse planten die lang bloeien en veel nectar geven. Daar profiteren niet alleen vlinders van, maar help je ook de bijen en zweefvliegen een handje.
Bron: De Vlinderstichting
Thema's:
Meer over:
landelijke tuinvlindertellingMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.