Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meikevers zijn weer uit de grond gekropen

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3137 keer bekeken
  •  

Meikevers bereiken, zoals de naam al verklapt, in de maand mei hun volwassen vorm. Ze kruipen uit de grond, vreten zich gedurende 10-15 dagen vol aan bladeren en planten zich dan voort. De kevers leven slechts enkele weken in hun volwassen vorm, dus dit is hét moment om ze tegen te komen.

De beelden in de compilatie zijn gemaakt door

  • Dolf Liest
  • Ton Vranken
  • Jan Vlug

Opvallende voelsprieten van de meikever

De meikever is een vrij grote kever met een aantal opvallende kenmerken. De roodkleurige, uitwaaierende antennes springen bijvoorbeeld direct op. Maar ook de driehoekige patronen op de zijkant van het zwarte lijfje zijn kenmerkend. Daarnaast zijn meikevers tijdens het vliegen goed te herkennen aan het geluid dat ze maken. Een opvallend gebrom, dat ontstaat omdat ze hun voorvleugels omhoog klappen. In de laatste video van de compilatie kun je dit goed horen.

meikever_belterman

© Vliegende meikever - fotograaf belterman

Een lange aanloop naar volwassenheid

Niet alleen de volwassen vorm van de meikever valt op. Ook de larven van dit insect, genaamd ‘engerlingen’, zijn vrij opmerkelijk. Het lichaam is witachtig en vlezig, met een verharde bruine kop en een donker achterlichaam. Daarnaast is het lijfje van de engerling gekromd, waardoor het een soort ‘C’ vormt.

larve_meikever_engerling_adost1

© Engerling (larve meikever) - fotograaf adost1

In deze larvale vorm brengen meikevers het grootste deel van hun leven door. Het duurt drie tot vier jaar voordat engerlingen zich ontpoppen tot meikevers. Wanneer dat eenmaal gebeurd is sterft het insect na enkele weken. In juni zie je nog wel eens een volwassen meikever, maar in juli eigenlijk al niet meer.

Meikevers als plaag

Engerlingen leven enkel in de grond en komen daar pas uit tevoorschijn wanneer ze de metamorfose tot kever volbracht hebben. De larven eten plantenwortels en zijn hierdoor geen graag geziene gast in moestuinen en gazons. Ze worden wel eens als een plaag gezien. Ook volwassen meikevers hebben niet altijd een even goed imago. Soms, wanneer ze in grote groepen voorkomen, vreten ze bomen kaal wanneer ze zich voorbereiden op de voortplanting.

Vroeger leverde de meikever nog wel eens problemen met de oogst op. Sinds de introductie van bestrijdingsmiddelen is dit echter nauwelijks meer aan de orde. De soort is hierdoor in aantallen flink afgenomen. Die afname heeft ook nadelen, want meikevers vormen voor sommige vogels, vleermuizen en andere insecteneters een belangrijke voedselbron.

Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!

Bron: Natuurpunt en Nature Today

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor