Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Plannen voor dierwaardige veehouderij moeten beter'

  •    •  
25-07-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Varkens in Nood

Varkens in Nood

© Varkens in Nood

In 2040 moeten we volgens de wet een dierwaardige veehouderij hebben waarin we geen lichaamsdelen van dieren afknippen, -zagen, of -branden en hen meer ruimte geven. Onlangs verscheen vanuit het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LNNV) een conceptregeling waarin staat beschreven hoe we tot zo’n dierwaardige veehouderij gaan komen. Maar volgens dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood schiet het voorstel ernstig tekort.

Overheid vraagt om burgeradvies

Frederieke Schouten, dierenarts en directeur bij Varkens in Nood, vertelt dat dit hét moment is om aan de bel te trekken. De overheid heeft namelijk een consultatie openstaan, waarin ze burgers vragen om hun mening over de conceptregeling.

“We roepen op om hier zo veel mogelijk op te reageren”, legt Schouten uit. “Dit voorstel is namelijk niet in overeenstemming met wat in de Wet geschreven staat over dierwaardige veehouderij. Door je mening te geven, volgen hopelijk serieuze aanpassingen nog voor het voorstel de Tweede Kamer bereikt.”

“Volgens de wet gaat dierwaardige veehouderij ervan uit dat dieren niet aangepast worden aan stallen, maar dat stallen worden aangepast aan de dieren die er leven. Zo moeten varkens lekker kunnen wroeten, koeien vrijuit kunnen grazen, en dan zonder geamputeerde horens en staarten”, legt Schouten uit.

“Het voorstel dat er nu ligt, is volgens ons niet in overeenstemming met wat in deze wet geschreven staat. Ongezonde voeding die leidt tot bloedarmoede bij vleeskalveren bijvoorbeeld, daar wordt met geen woord over gerept. Ook moederzorg en leefruimte worden niet voorgeschreven. Het lijkt erop dat hierin alleen kleine aanpassingen staan die passen binnen het huidige systeem.”

kraambox varkens_Wakker Dier

Kraambox

© Wakker Dier

Reageer op de consultatie

Daarnaast legt Schouten uit dat het voorstel veel in het midden laat. “Er zijn in dit voorstel zijpaadjes geschreven, die de verbeteringen van dierenwelzijn ondergeschikt maken aan bijvoorbeeld stikstofdoelen en verdienmodellen. Er staan zelfs onderwerpen in voor latere bepaling of überhaupt zonder deadline.”

Om de consultatie in te vullen, heeft Varkens in Nood vast een opzetje gemaakt over de belangrijkste punten. Daarnaast roept de organisatie op om zelf kritisch na te denken over het voorstel en ook dat te verwerken in je reactie. Alle informatie is te vinden op hun website.

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor