© Bron: Pixabay
De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.
"Realtime meten is de toekomst", zegt gedeputeerde Marc Oudenhoven (agrarische ontwikkeling, Lokaal Brabant). "Veehouders kunnen zelf een methode kiezen waarmee de uitstoot binnen de vergunde grenzen ligt. Dat geeft je als veehouder veel meer vrijheid hoe die doelen te behalen, zo zit je zelf aan het stuur. Zulke keuzes moet je op het erf laten."
De veehouders die meedoen aan de proef, kunnen op een digitaal dashboard constant de meetresultaten raadplegen. De provincie ontvangt iedere maand een geanonimiseerd overzicht hiervan. De meetproef kost 9 miljoen euro. Brabant heeft hiervoor geld gekregen van het Rijk.
De provincie wil in beeld krijgen onder welke voorwaarden het continu meten van emissies effectief en betrouwbaar is. Ook is Brabant benieuwd welke mogelijkheden dit biedt om de vastgelopen vergunningverlening weer op gang te brengen. Door een jaar lang precies te meten wat bedrijven met melk- en pluimvee, varkens, vleeskalveren en melkgeiten uitstoten aan ammoniak en het broeikasgas methaan, kan Brabant uiteindelijk zogeheten doelvoorschriften opstellen. Daarin staat de maximaal toegestane emissie van bepaalde stoffen. "Dit project geeft inzicht in de mogelijkheden, uitdagingen en kosten van continu meten in verschillende situaties", aldus de provincie.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
veehouderijenMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.