Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pulletjes met een wipsnavel

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
492 keer bekeken
  •  

Een klutenstel verjaagt een lepelaar en al snel wordt duidelijk waarom ze zo opgewonden zijn. Aan de waterkant scharrelen hun pulletjes rond, die goed beschermd moeten worden. De jonge kluten zijn al verrassend behendig in het zoeken naar hun eigen voedsel. Ze hebben nog niet het kenmerkende zwart-witte verenkleed, en hun snavel staat slechts lichtjes omhoog gebogen.

"In het Zeeuwse natuurgebied 'Plan tureluur' net onder Zierikzee zaten deze kluten met jongen. Zo mooi om te zien hoe oplettend de ouders zijn om de jongen te beschermen", schrijft filmer Renzo van de Akker.

Karakteristiek omhooggebogen snavel

Kluten zijn sierlijke steltlopers die hun karakteristiek omhooggebogen snavel gebruiken om met zijwaartse bewegingen door ondiep water te foerageren, op zoek naar kleine waterdiertjes. Tijdens het broedseizoen zijn ze zeer territoriaal en fel tegenover indringers, zoals in dit geval de nietsvermoedende lepelaar.

De pulletjes zijn nestvlieders, wat betekent dat ze kort na het uitkomen het nest verlaten en zelf hun voedsel zoeken. Toch blijven ze sterk afhankelijk van hun ouders, vooral voor bescherming tegen roofdieren en andere gevaren. Beide ouders waken alert over hun kroost en aarzelen niet om zelfs grotere vogels weg te jagen.

Plan tureluur

Kluten broeden vaak in open, natte gebieden zoals slikken, schorren en ondiepe plassen. Zeeland, met zijn uitgestrekte natuurgebieden zoals Plan Tureluur, biedt een ideale omgeving. Het is een van de plekken in Nederland waar je dit gedrag van dichtbij kunt observeren.

Zelf ook iets moois of bijzonders gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!

Meer over:

kluut, pulletjes
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor