Jong zijn. Het zou de leukste tijd van je leven moeten zijn: studeren, experimenteren, op kamers. Nieuwe vrienden maken, het leven ontdekken. Oudere generaties kijken er weleens met weemoed op terug. Maar uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 1 op de 7 jongeren kampt met ernstige mentale problemen.
De coronapandemie heeft die problemen vergroot en nog zichtbaarder gemaakt. Onze ‘prestatiemaatschappij’, het toegenomen individualisme en het geloof in de maakbare mens spelen vaak een rol. De jongeren hebben last van stress, angsten, depressies en eenzaamheid. Ze maken zich zorgen over hun toekomst, hun studieschuld, het klimaat en de woningmarkt. Ze staan door hun smartphone en sociale media altijd ‘aan’.
Deze jongvolwassenen worden ook wel ‘Generatie Z’ genoemd. Zembla onderzoekt: wat is er met deze generatie aan de hand? Wat maakt deze generatie anders dan vorige generaties?
Deze uitzending is voor het eerst uitgezonden op 10 februari 2022 bij BNNVARA op NPO 2.
Regie: Nicolien Herblot
Research: Nikki van der Westen
Thema's:
Meer over:
generatie z, de tijd van je leven, prestatiemaatschappij, 2022, corona, jongeren, depressie, eenzaamheid, uitzendingSchrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.